Lillegullbleier
0,-
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Lang erfaring | Sender raskt | Gratis frakt fra 1500,-

TØYBLEIER PRAKTISK INFORMASJON

Hvordan bruke tøybleier

Ingen bæsj i vaskemaskinen nei:

Engangsinnlegg som kan legges i tøybleien for å fange opp avføring før den går til vask. Enklere bleieskift med disse. Gode og myke.

På One size tøybleie med størrelsejustering foran skal du dytte kanten opp for å hindre lekkasje plus at den sitter bedre på.

Strikkene på tøybleien skal sitte godt inn i lysken for å hindre gnag på lår.

Om tøybleier

Når du skal kjøpe tøybleier tenk minst på hvilket merke du skal kjøpe og heller på hvilken type. Det kan være litt forvirrende i starten men det er bare å "kaste" seg ut i det og prøve.

Alt i ett tøybleier

Alt i ett tøybleier (AIO): 
 

En Alt-i-Ett (AIO) tøybleie er som navnet sier alt i en tøybleie. Den har sperrelag utenpå og absorberende innlegg inni som er sydd fast, slik at man ikke har noen løse deler. Hele tøybleien legges til vask og alt kommer også ut i en del, ingen ting som må settes sammen. Stoff og innlegg inni tøybleien kan være naturlig fibre, syntetisk, eller en blanding. En alt-i-ett tøybleie kan være one size eller i størrelser. Den kan ha knapper eller borrelås. Denne tøybleien har sperrelag.

 Denne løsningen er super for de som ikke gidder å "stappe" lomme tøybleier men er ute etter en enklere løsning.

Ulempen kan ofte være at innleggene i disse bleiene ikke er nok og man må likevel ha ekstra innlegg for at den skal holde på vesken. Oftest trenger man likevel ikke mye ekstra og det holder kanskje med et lite bambus/hamp innlegg man kan legge under innlegget, eller inni om den også har en lomme.

Ekstra innlegg i hamp fra Geffen fine å bruke i alle tøybleier LINK

gdiapers alt i 2 tøybleier

Alt i 2 tøybleier (Ai2):

Her er det to deler ett trekk(bleietrekk med sperrelag) og innlegg derav alt i 2(deler). Disse tøybleiene trenger du mindre av da du kan skifte kun innlegget(så lenge de kun er tisset i) og bruke bleietrekket flere ganger(veksle mellom flere og luft mellom bruk).

Du kan beregne ca. 3 vaskbare innlegg pr. bleietrekk. For fulltid vil du da trenge 8 bleietrekk og 24 vaskbare innlegg. Det er en økonomisk og vask- besparende løsning.

gDiapers er unntaket her trenger man enda færre bukser da man kan kjøpe lommer separat og bare kneppe ut når den er skitten. Lommen kan da brukes flere ganger når den bare er tisset i. gDiapers har også engangsinnlegg hvis man skal på ferie eller ikke ønsker å bruke tøybleie konseptet fullt ut.

Som innlegg kan man bruke brettebleier, prefolds, gdiapers egne. Helt genialt at man kan velge hva man ønsker å bruke inni.

Lommebleier

Lommebleier: 

Tøybleier som har en lomme hvor man selv kan putte hva man ønsker av innleggskombinasjoner inni. Denne bleien fungerer også som sperrelag. En stor fordel er at disse tørker raskt til fordel for bleier som har alt sydd sammen. En annen fordel er at noen barn tisser lite/mye og man kan tilpasse innlegg deretter.

Gode innlegg til større barn er muksut prefold innlegg: LINK til innlegg.

De fleste lommebleier kommer med innlegg hvis ikke annet er oppgitt. Mikrofiber er det som er mest brukt. Mikrofiber kan fint brukes til de minste babyene alene men etterhvert som barnet blir større bør man kombinere med bambus eller hamp da mikrofiber kan fungere som en svamp når barnet blir større og det kan bli lekkasje ved trykk.

Formsydde tøybleier

Formsydde bleier: 

Formsydde tøybleier har ikke sperrelag. Utenpå bruker man bleietrekk i form av polyester pul, fleece eller ull. Formsydde tøybleier tørker tregere, men det finnes mange som har gode løsninger som innlegg som kan kneppes ut/inn og dermed vil tørke raskere enn om de er sydd inni bleien. Formsydde tøybleier må vaskes inn for å fungere optimalt. Bruke gjerne bleiene etter 1-2 vask men regn med at du må skifte ofte i starten om du gjør dette. En stor fordel med disse er at hele bleien suger til seg veske. Bruker du bleietrekk i fleece eller ull utenpå har du en god løsning som puster godt for barnets hud. Jeg anbefaler til nattbruk å bruke formsydd tøybleie med ull som sperrelag da jeg synes det puster best av alle bleieløsninger, i tillegg holder det godt og vi har sjeldent hatt lekkasjer med dette.

Til de minste velger man str. small eller nyfødt og til de større barna velger man størrelser eller One Size tøybleier.

Formsydde tøybleier kan fås med knappelukning, borrelåslukning og man kan også få uten og feste med Snappi/Boingo eller bleienål.

hybrid tøybleie

HYBRID FORMSYDD

 

En hybrid tøybleie ser ut som en formsydd tøybleie hvor hele bleien absorberer, men den har et skjult sperrelag av fleece eller pul. Celebrians Design som sys opp av Lillegull Tøybleier har fleece som puster. Den vil ikke være like vanntett som en bleie som har sperrelag, men gjør at den egner seg veldig godt til nattbruk, og som luftebleie på dagen. Hybrid bleier hos Lillegullbleier kan sys på bestilling via Fan Page på Facebook.

Boingo til å feste tøybleier
Brettemåter brettebleier

Brettebleier og prefolds: 

Billige tøybleieløsninger hvor man kan feste bleien med noe som heter Boingo eller Snappi. Boingo er trygg i bruk på barnet og enkel å feste. Brettebleier og prefolds brukes gjerne i starten da det er mange bleieskift. Bleiene kommer i forskjellige stoffer og bomull er mest brukt, men de finnes i bambus også. Mindre brettebleier og brettebleier kan også brukes som innlegg i bleier.

Brettebleien tørker hurtig, den kan også bare brettes som et rektangel og legges rett i bleietrekk enkelt og greit. Legge gjerne små ekstra innlegg i f.eks. av bambus for at brettebleien skal absorbere mer hvis du synes den ikke varer så lenge. Geffen sine hamp innlegg er myke og absorberer veldig godt da de er laget av hamp blanding, og egner seg fint til dette.

Prefold tøybleien er en brettebleie som er sydd sammen slik at man her mest absorbering på midten, og slik at man enklere kan feste den på barnet, eller legge den rett i bleietrekket.

Tips sjekk også ut Pickman fold - veldig kjekk brettemetode som gir en nett stump.

Lillegullbleier har også et tips for å få en nettere trekantbrett uten klump bak.

Prefold tøybleier

Prefold tøybleier er et økonomisk tøybleievalg som mange velger i starten når det er mange bleieskift.

Bleiene festes med Boingo/Snappi (eller legges rett i trekket) og utenpå bruker man et trekk i form av fleece, ull eller poly pul. Når barnet blir større kan bleiene brukes som innlegg i lommebleier eller som ekstra innlegg i andre bleier. Prefolds har også flere bruksområder som stelleunderlag, gulpekluter, vaskekluter osv. da de absorberer godt. 
Trekket kan tørkes av og brukes flere ganger og man trenger dermed færre sperrelag.

Prefold tøybleien kommer i størrelser og man kan gjerne bruke One Size bleietrekk hele bleieperioden og bare gå opp i størrelse på prefold etterhvert som barnet vokser.

Snappi til å feste tøybleier med

Tøybleier vask og tips

Våtpose til tøybleier oppbevaring

Til oppbevaring av brukte tøybleier frem til vask kan du bruke en våtpose, bleiebøtte med pail liner, luftig nett, eller åpen bøtte. . Fjern avføring før du slenger tøybleien til vask. Ved bruk av engangsinnlegg som legges i bleien fanges avføringen opp og det kan kastes i søppla før du legger bleien til vask.

Har det kommet littegrann avføring på kantene på tøybleien kan dette evt. tørkes vekk med litt papir eller skylles av. Tøybleier vaskes på 60 grader med forvask og et langt hygiene/bomullsprogram. De fleste hurtigprogram når ikke helt opp til gradene og vil ikke vaske skitne bleier grundig nok. Bruk det vaskemiddel du ønsker og ellers bruker på baby/barnetøy. Følg dosering for skittent tøy. Ha gjerne litt vaskemiddel i forvask også. Hvis det oppleves lukt kan man gjerne tilsette litt Puer (oxybleach) i forvasken, men ikke bruk dette ved hver vask. Sett gjerne på en ekstra skylling, man kan gjerne følge litt med og se om det er noe vaskemiddel igjen på slutten. Følg gjerne med på slutten av skylleprogrammet og se om det er noe skum, dette kan gi en indikasjon på om bleievasken trenger mer skylling.

Når vasken så er ferdig skal det lukte "fresh" av tøybleiene:-). Det står litt om å forhindre lukt på vaskesiden LINK

Aldri bruk skyllemiddel når du vasker tøybleier, dette kan gjøre polyester pul utett og innlegg/formsydde suger mye dårligere. Har du vært uheldig kan du gi tøybleiene en "stripping" som beskrevet over, og det går ellers ut igjen etter noen vasker. Hvis man bruker tørketrommel kan du forlenge livet til polyester pul bleier/trekk ved kun å luftørke disse så ta disse ut før evt. tromling. Innlegg/formsydde kan f.eks bare tromles 10 min. og deretter henges opp så blir de mykere enn ved luftørking. Pga. miljøaspektet anbefaler vi å ikke bruke tørketrommel så ofte.:-) Innlegg/bleier som har blitt litt stive i bruk kan gnikkes/slås mot en bordkant el. lign. og de blir myke før bruk.

Hvis du opplever lekkasjer gjennom søm på tøybleier/våtposer kan disse godt tørketromles for å få de tette i poly pulen igjen. Det kan skje hvis produsenten har brukt "sløve" nåler når de har sydd så hullene i poly pulen blir ørlite større enn tråden. Dette fikses ganske lett med en god runde i tørketrommel.

Ellers anbefaler vi ikke bruk av tørketrommel til tøybleier da det kan bli for varmt for knappene slik at de ikke vil sitte i hverandre. Etter lang tids tromling vil også pulen føles "klissete" på innsiden, og tøybleien vil ikke vare like lenge. Maks 10-15 min for evt.  å myke bleien hvis den føles stiv skal holde.

Ullbukser som sperrelag

Tøybleier ullbukse sperrelag

Ullbukser som sperrelag: 

Utrolig men sant! En ullbukse som er satt inn med lanolin trenger kun å tørkes mellom bleieskift. Lanolin + urin = såpe. Du merker når lanolinen er brukt da kan det lukte tiss av ullbuksen, men det kan også lukte skikkelig såpe. Da er det på tide med vask og ny lanolisering. Veksle mellom flere ullbukser og du trenger ikke vaske ullbukser på flere uker så sant det bare er kommet urin i buksen. 

LilleGull Tøybleier fører flere merker med lanolin kur, og de fleste er "hjemmelaget". Det lages små porsjoner av gangen slik at du alltid er sikret god kvalitet på produktet du kjøper. Vi har også ullvask og ullkur i ett. Så enkelt kan det gjøres. Skyll gjennom ullbuksen etter bruk for å skylle bort urin og legg deretter buksen i lanolin "bad". Vannet kan godt være glovarmt når du legger buksen i, det viktigste er å ikke knyste eller gni ulla da tover den seg. Jeg dytter bare litt på buksen en gang i blandt slik at vannet får strømmet gjennom ulla. Vår ullvask inneholder lanolin olje og ikke fett og vil derfor aldri føles skikkelig klissete eller fett utenpå tøyet. 

Trenger du enda tettere lanolisering kan du gjerne bruke lanolin såpestykker. Disse er også geniale til flekkvask hvis det har kommet avføring på buksen. Da trenger du ikke vaske hele buksen om igjen siden lanolinsåpestykke er vask og kur i ett. Den fungerer også som flekkvask på annen ull som nederst på ermene på lyse undertrøyer i ull. Det grå blir borte. 

Vi fører også lanolin spray som kan sprayes direkte på ullbuksen der du ønsker ekstra beskyttelse som f.eks. i tissesonen, eller spray på for å etterkure. Har du prøvd å lanolisere lammeskinn med ullkur i bøtte? Kjempetungvindt og klissete. Bruker du lanolin sprayen kan du bare spraye over skinnet når det er nyvasket og gni lanolinen inn. Mye lettere:-) 

En gang i blandt liker jeg å "rense" ulla. Her har jeg brukt vanlig zalo. Det er lurt å fjerne gammel lanolin og skitt som setter seg i ullbuksen etter lang tids bruk. Jeg gnikker inn hele plagget med zalo og skyller ut, deretter vasker jeg ullbuksen på vanlig måte. Husk at hjemmestrikk skal du behandle forsiktig så det ikke tover seg. Interlock ullbukser og plagg tåler mye knysting. LilleGull's Celebrian Design ullbukser kan vaskes på 60 grader en gang i blandt i vaskemaskinen fordi ulla er forhåndskrympet på 90 grader. Når ullbuksen er renset og vasket kan du tilsette ullkur. Du vil se at alt det grå blir borte(ja det er faktisk skitt som setter seg i lanolinen) og ullbuksen blir som ny. 

Nye ullbukser synes jeg fungerer best etter noen vask, ikke fortvil hvis du opplever lekkasjer i starten. Ulla må "mette" seg litt på lanolin og hjemmestrikkede kan være litt "løse" i maskene. Du kan evt. "tove" litt i skrittet når du vasker. Hvis du bruker lanolin såpestykket kan du gni dette i skrittet for ekstra lanolisering. Vreng gjerne ullbuksen! Ellers må man huske på og ha nok innlegg i bleiene man bruker under ulla dette er alfa og omega for å hindre lekkasjer. Godt innvaskede og kurede ullbukser og bbh natt bleier opplevde vi aldri lekkasjer med slik vi opplevde ofte med papir på eldstemann. Ellers kan du bruke alle typer formsydde og legge ekstra innlegg i til nattbleier. Prøv deg frem hva som fungerer for ditt barn. 

På dagtid kan man f.eks. bruke Prefolds og feste med Boingo/Snappi og en Celebrian's Design ull interlock bukse over. Det er ikke mange tøybleieløsninger som har så god oppsugingsevne og likevel er så nette på barnet. 

Her i huset blir forresten alt ulltøy lanolisert. Da kan det bare lufte det mellom bruk, og det trengs ikke vaskes så ofte som f.eks. bomull.

Lanolin kur til ullbukser tøybleier Sheepish Grins lanolin produkter hos LilleGull

Størrelse justering på tøybleier

Milovia tøybleier

Størrelse justering på One Size tøybleier her vist på Milovia. Det finnes et par forskjellige justeringer på one size tøybleier, den mest vanlige er knapper på fronten. Man knepper da tøybleien helt ned for minste størrelse small/nyfødt og knepper bleien opp ettersom barnet vokser, og helt utkneppet på størrelse Large.

Noen tøybleier har størrelse justering på strikker inni tøybleien istedet for knapper på utsiden.

Innside materiale tøybleier

Hu-da formsydd tøybleier Innside Huda formsydd tøybleie med bambus mot huden.

Innside materiale i tøybleien kan være litt ulik. Vi skiller mellom naturmateriale og syntetisk "tørrstump" materiale. 

  • Naturmaterialer kan være bomull, bambus og hamp i forskjellige blandingsforhold.
  • Syntetisk materiale er fleece, suedecloth, procool og wicking jersey.

Naturmateriale vil føles fuktig mot huden, mens syntetisk gir en tørrstump følelse mot huden. Noen barn tåler fint begge deler mens noen kanskje bare tåler det ene. Naturmateriale fom f.eks. bambusvelour gir også noe "tørrstump følelse" da velouren ikke ligger flatt.

Til natt når bleien sitter lenge på kan det hende at det er lurt å velge materiale som gir en tørr følelse.

Man kan også bruke egne "tørrstump" innlegg av f.eks. fleece i tøybleier med naturmateriale for at det skal være tørrere mot huden. LINK

Nettbutikk Tøybleier Norsk produsert tøybleier

Tøybleier hvordan starte

Hvordan starter jeg? 

Ta stilling til hva slags type tøybleier en ønsker å bruke. Hva er viktig? 

-Enklest
-Økonomi
-Mest mulig luft til huden
-Naturlige stoffer
-Barnet hud
-Miljø 

Litt avhengig av barnets alder og hvor ofte man ønsker å vaske anbefales det 25-30 tøybleier. Er barnet litt eldre når man starter med tøy kan det hende man klarer seg fint med færre tøybleier. Personlig synes vi det var greit å ha nok tøybleier slik at vi vasket hver 2-3 dag. Når det gjelder antall tøybleier man trenger ta også i betratning hvilke tørkemuligheter man har. Brettebleier tørker mye fortere enn formsydde tøybleier f.eks. 

Test gjerne ved å kjøpe litt forskjellige tøybleier og ikke mange av en enkelt type. Det kan være at den ene typen ikke passer barnet i det hele tatt, eller en type bleie man ikke er komfortabel med å bruke. 
I starten er det mange bleie skift og mange tyr til brettebleier eller prefolds med trekk utenpå. Polyester pul trekk er enkle å bruke og man kan bruke trekket et par ganger hvis det ikke er kommet avføring på det. Til natt anbefales det gjerne å bruke trekk i ull eller fleece da bleien gjerne sitter lenger på, mens for andre igjen fungerer det helt fint å bruke samme type tøybleie man bruker på dag men da med ekstra innlegg i til natten.

Kanskje synes man det er greit å ha noen få formsydde, lommebleier eller alt-i-ett bleier i de minste størrelsene som er kjekke å ha med når man skal bort. Husk bare at små vokser fort så det er ikke sikkert man bruker de minste tøybleiene så veldig lenge. 

Størrelser eller One Size?

Dette er en smakssak og vi anbefaler gjerne å ha noen få tøybleier i minste størrelse i starten for deretter og gå over på one size når barnet blir litt eldre. Noen foretrekker størrelser for en nettest mulig bleie, så test gjerne litt forskjellig her så finner du ut hva som fungerer best.

Man kan når som helst i bleieperioden starte med tøy. Tøybleier kan igjen selges og ikke minst arves og brukes av flere barn. Beregn utifra hvor mange bleier man skifter i løpet av et døgn i forhold til barnets alder, og hvor ofte man ønsker å vaske hvor mange tøybleier du trenger. For noen fungerer det også greit å kombinere både tøy og papirbleier. 

Tøybleier er ikke tungvindt eller gir mye "merarbeid" det er bare annet arbeid enn ved bruk av papirbleier. Istedet for å gå ut med søpla legger man tøybleien i en våtpose frem til vask.
Man vasker et par maskiner ekstra i uken men slipper å gå i butikken fordi man er tom for bleier.
Til de større barna kan man legge i ett engangsinnlegg som samler opp avføring som da fjernes før vask av tøybleien. Det er ikke sikkert man trenger å bruke det da man ofte kun kan "vippe" avføring rett i do før vask av bleien. 
En ting vi ofte hørte var "æsj så ekkelt med bæsj i vaskemaskinen" og her kan jeg si at nei det hadde vi ikke;-).

Det finnes mange forskjellige moderne løsninger for tøybleier slik at de i bruk er veldig lik en papirbleie, slett ikke tungvindt eller vanskelig. 

Ønsker du å vite mer om tøybleier kom og prat med oss på vår facebook gruppe Tøybleie Fjas og Salg: LINK HER

Her kan du treffe mange som bruker tøybleier. 

Hva mer trenger jeg? 
Våtpose til oppbevaring av tøybleier frem til vask. Det kan også være kjekt å ha et par små til oppbevaring av brukte bleier når man er hjemmefra. 
Våtposer kan bl.a. også brukes til oppbevaring av fuktige kluter som du kan ha med på tur istedet for vaskeservietter. Mer miljøvennlig, bra for huden og bra for miljøet.

©LilleGullbleier AS

Tøybleier innlegg

Mikrofiber innlegg til tøybleier

Mikrofiber: 

Mikrofiber innlegg absorberer bra fra første vask og trenger ikke vaskes inn. Mikrofiber brukes gjerne til de minste barna og som ekstra innlegg til større og store barn. Legg mikrofiber innlegget øverst av innleggene fordi de har den egenskapen at de absorberer hurtig. Mikrofiber skal ikke legges rett mot huden men inni en lomme eller evt. bruk en fleece liner eller engangsinnlegg over.

Mikrofiber kan gi svampe effekt og lekkasjer til store barn som sitterpå rompa så det anbefales ikke å bruke kun mikrofiber men kombinere dette med andre innlegg til større barn. Til de minste er dette ikke noe problem. Mikrofiber vil absorbere dårligere når de er godt brukt i forhold til f.eks. bambus som absorberer bedre og bedre.

Bambus innlegg til tøybleier

Bambus: 

Finnes i flere ulike typer. Eks. Bambus velour, bambusfrotte, bambus french terry og bambus fleece(rangert etter absorbering hvor bambus fleece absorberer mest). Bambus innlegg må vaskes inn og absorberer best etter 8 gangers vask. Bruk de gjerne før de er vasket inn men husk at man må skifte litt oftere i starten.

Innlegg som absorberer mye absorberer ofte også tregere slik at det er lurt å legge de nederst i tøybleien med f.eks. et lite mikrofiber innlegg øverst som kan absorbere  hurtig. Opplever man at det blir lekkasjer i tøybleien uten at innleggene er kliss våte er årsaken ofte at innlegget ikke absorberer hurtig nok og det løses fint ved bruk av mikrofiber øverst, en liten frotte klut eller bambus frotte innlegg(den typen som ligner litt på håndkle stoff). Jo tettere stoffet er vevet desto saktere vil det absorbere, men større mengder. 

Innlegg i 100% bambus lages ikke da bambus alene ikke blir så sterkt og vil fort vaskes i stykker. Ofte er det blandet med f.eks. bomull 30% og bambus 70% eller lignende for at de skal holde i vask og bruk. 


Bambus innlegg kan legges rett mot huden til barnet.

Hamp innlegg til tøybleier

Hamp:

Hamp er det materialet som absorberer best av tøybleie innleggene. Hamp absorberer saktere enn mikrofiber og bambus så det skal ligge nederst av innleggene i tøybleien. Brukes gjerne til "stortissere" og i nattbleier som ekstra innlegg. Man får økt absorbering i bleien uten at det blir for tykt.

Ofte er hamp innleggene litt stivere enn f.eks. bambus slik at det ikke er så godt å legge det nærmest huden og rett i tøybleien. Unntaket her er Geffen Baby produktene da de blander hamp med bomullsjersey(t-skjorte lignende stoff). Hamp blandes av samme årsak som bambus for at det skal bli sterkere med f.eks. økologisk bomull. Ofte 60% hamp/40% for at de ikke skal bli for stive og tåle bruk og vask. 

Hamp innleggene bør vaskes alene de første gangene grunnet oljen i hampen slik at de ikke tetter f.eks. lommebleiene. Hamp innleggene absorberer best etter 8 vask, men brukt de gjerne før og skift oftere i starten. 

Tøybleier ofte stilte spørsmål:

Lillegull økonomi alt i ett tøybleier Innsiden av alt i ett tøybleier

Tøybleier - Trenger man vaske de før bruk?

Svar: Ja man bør vaske alt som skal nær barnets hud før bruk. Dette for å fjerne rester etter produksjon, fargestoffer, støv og lignende. Så vask også bleietrekk før bruk. Tøybleier i naturmateriale fungerer best etter 8 vask, men bruk de gjerne før og skift ofte i starten. Har man innvaskede innlegg fra før kan man gjerne legge de i nye bleier i slik at de varer lenger. Første vask trenger ikke ha høyere temperatur enn 40 grader. For at det skal gå fortere med innvasking av innlegg kan du legges i vann over natten(kun innlegg).

 

Hvor mange grader skal jeg vaske tøybleiene mine på?

Svar: Tøybleier skal vaskes på 60 grader bomullsprogram/hygiene program (ikke hurtigvask den når ikke helt opp til 60 grader). Før hovedvasken kan man sette på en forvask(gjerne eget program).Hensikten er å skulle ut møkka før man vasker tøybleiene, men husk at engangsinnlegg fjerner bæsj så den trenger man ikke ha i vaskemaskin. 

 

 

Hvordan fungerer trenetruser eller avvenningstruser?

Trenetruser/avvenningstruser holder på små tisse og bæsje uhell, og det er meningen at barnet skal kjenne at det blir vått slik at de kan bli klar over hva som skjer. Barn som ikke er tørre på natt trenger tøybleier hvis det skal absorbere fullt ut. Trenetrusene kan vaskes på samme måte som tøybleier - kaldskylling før hovedvask på 60 grader (fjern evt. bæsj før vask).

Eksempler på kombinasjoner av innlegg til tøybleier

Tøybleier hamp innlegg fra Geffenbaby

Hvilke tøybleieinnlegg trenger jeg?


Ikke undervurder gode innlegg. Man trenger å ha nok absorbering i tøybleiene for at de skal fungere bra og holde en stund.

Gode kombinasjoner er:

  • Mikrofiber øverst - Bambus nederst (bambusfleece/bambusfrotte)
  • Mikrofiber øverst - Hamp nederst
  • Bambusfrotte øverst - Hamp nederst
  • Bambusfrotte øverst - Bambusfleece nederst
  • Bambusfrotte alene (1 stort eller 2 mindre)
  • Mikrofiber alene fungerer kun til små babyer

Det er veldig bra og kombinere forskjellige innlegg i tøybleiene (jeg tenker da på lommebleier og alt i 2 tøybleier). Prøv deg frem og tenk at de stoffene som er mest "tette" skal ligge nederst da de absorberer sakte. Stoffer som er løsere slik som frotte og mikrofiber skal ligge øverst i tøybleiene for de skal absorbere hurtig.

Kombinasjonsinnlegg med bambus/mikrofiber er også fine og kombinere med hamp.

Tøybleier og de vanligste årsaker til lekkasje

Tøybleie lekkasjer og årsaker:

Lekkasje gjennom pulen

Hvis det virker som lekkasjen går tvers gjennom pul trekket, kan det være et  delaminerings problem. Hovedsakelig skjer det på bak eller undersiden av tøybleien/trekket først. Sjekk PULen nærme (polyurethane laminate) innside av bleien og se etter tegn på slitasje, slik som bobler eller sprekker i pulen.  Det er så å si umulig å fikse selv. Forhåpentligvis er tøybleien fremdeles under garanti fra butikken. (Det er mulig å fikse men nok ikke særlig miljøvenlig)

Hvis du bruker ull og det lekker er det på tide med ny lanolisering.

Du trenger å justere passform

Lekkasjer oppstår ofte når absorberende deler av tøybleien ikke er dyttet skikkelig inn under f.eks. lårkanter på tøybleien, eller når tøybleien ikke er festet optimalt. Litt merker etter strikken er ikke farlig og kan sammenlignes med f.eks. når man tar av seg sokker. Disse merkene skal i så fall forsvinne raskt når bleien fjernes og ikke etterlate huden rosa eller rød.

Start ved å sjekke passform til liv, lår, og sjekk bakside når du setter på tøybleien. Pass på at alt sitter riktig, og snart har du taket på det og tøybleien sitter godt hver gang.

*Forside

Lommebleier:

Innlegget skal ikke lenger opp i front enn knapper borrelås er. Hvis du har en baby som sover på magen vurder en tøybleie som har strikk i fronten når det er sovetid. Pass på at «vingene» på tøybleien er plassert rett ut på hver side. Ved «vingesig» hopp evt. Over en knapp sidene slik at de ikke faller ned. Har du gutt pass på at tissen ligger rett ned.

*Lårkanter

Prøv å kneppe ned risen til en mindre størrelse på one size bleien da blir det mindre glippe. Pass på at kanten på lårstrikken er plassert på innsiden av lårvalkene og ikke rett på låret.  Man kan også ha for mye innlegg i tøybleien slik at det blir en glippe, så prøv å ha mindre innlegg i evt. hamp i kombinasjon med andre innlegg for en nettere tøybleie. Bruker du prefold sjekk at den er skikkelig dyttet inn i trekket slik at ingen deler stikker på utsiden. Er strikken i tøybleien slapp, mange produsenter har garanti på strikkene, eller så kan man også skifte de ut selv.

*Bakside

Noen tøybleier har en lomme man skal legge innlegg i, sjekk at den er brettet over innlegget og at den er på innsiden av strikken.

Sjekk om tøybleien er vannavvisende

Mange som er frustrert over lekkasjer mener at tøybleien er vannavvisende inni slik at fukt ikke kan trekke gjennom og ned til innlegget. Stay-dry stoffer som fleece har den egenskapen at de faktisk ikke trekke til seg fukt i det hele tatt, og heller man vann på vil det ligge litt på overflaten før det trekker inn. Dette er helt normalt og det vil nødvendigvis ikke si at bleien er tett. Vannet har ikke trykk på seg slik som bleien får i bruk.

En mer nøyaktig test er å bruke en engangssprøyte og prøve å sprøyte det inn i bleien. Hvis det blir absorbert med en gang er ikke tøybleien tett(testet og det tar 10 sekunder og absorbere 50 ml.) Så her var det at tøybleien ikke hadde bra nok passform som var problemet.

Hvis tøybleien ikke tar imot vannet er den tett. Årsaker kan være salve, skyllemiddel osv. og løsning er å strippe tøybleien. Er det nye tøybleier er løsningen flere vask.

Til slutt vil jeg legge til at man må passe på og ha nok innlegg/absorbering i tøybleien da det mange tilfeller ikke brukes nok eller feil type innlegg i forhold til hvor mye barnet tisser.

Fritt oversatt av Heidi Somdal-Åmodt LilleGull Tøybleier

Fra http://diaperwrecker.com/leaks/

Kjekke forklaringer og forkortelser for nybegynnere på tøybleier

AIO = All-in-One eller Alt-i-Ett på norsk. Tøybleier hvor alle deler er sydd sammen (sperrelag og absorbering i samme tøybleie).

AI2 = All-in-2 eller Alt-i-2 på norsk. Tøybleier i 2 deler, hvorav en er sperrelag og det andre absorberende innlegg.

BBH = Forkortelse for et tøybleiemerke Babybeehinds, nattbleier er mest brukt av disse.

BLÅKANT = Bambusinnlegg fra Ptit Dessous som selges hos LilleGull Tøybleier. Innlegget hadde før blå kantsøm, men kommer nå med mange forskjellige farger på kantsøm.

BOOSTER = Lite ekstra innlegg som brukes for å øke absorbering i tøybleier. Også kalt å "booste" tøybleien.

CCN = Clean Cloth Nappies. Vitenskapelig basert vaskemetode fra Australia.

COMFORT SERGED = Tøybleier som er sydd TT (turned & topstitched) i lår og serged(overlock søm) ellers. Brukes på formsydde og hybrid tøybleier.

ENGANGSINNLEGG = Innlegg som er nedbrytbare som legges øverst i tøybleien for å fange opp bæsj før vask.

FORMSYDD TØYBLEIE = Tøybleie hvor hele bleien absorberer fukt. Ofte brukt på natt. Kan ha isydd, løse eller innlegg som kneppes fast. Tøybleien har ikke sperrelag.

FLEECELINERE = Tynne innlegg i fleecestoff som holder huden tørr. Legges løst inni bleien mot huden til barnet

GEFFEN INNLEGG = Geffen/Geffenbaby er et eget merke på tøybleieinnlegg. Innlegg som kan brukes i alle typer tøybleier for å øke absorbering. Geffen innlegg finnes i størrelser nyfødt, medium og large. Man velger innlegg etter størrelse på baby og tøybleie. Geffen innlegg er laget av hamp/bomulls blanding og absorberer godt.

HYBRID TØYBLEIE = Tøybleier i bambus og bomull som har isydd et skjult lag med fleece som sperrelag. Fleece leder ikke fukt og disse bleiene kan da til en viss grad brukes uten sperrelag utenpå. Brukes gjerne på sommer og hvis stumpen trenger litt lufting hjemme. Brukes også som nattbleier med sperrelag utenpå da de er mer sikre.

INNVASKING = Tøybleier og tøybleieinnlegg i naturmaterialer trenger å vaskes inn før det absorberer skikkelig. Det er vanlig med lekkasje i starten hvis tøybleiene og innlegg ikke er vasket så mange ganger. Etter 8 vask absorberer de fleste tøybleier og innlegg bra, men de blir bedre og bedre i bruk. Man kan gjerne bruke tøybleiene og innlegg etter en vask, men husk at man da må skifte ofte.

LANOLISERE = Betyr å lanolin behandle ullbuksen i vannbad med lanolin slik at den kan brukes som sperrelag utenpå tøybleier. Man kan også lanolisere lammeskinn og ullklær.

LOMMEBLEIER: Tøybleier som har en lomme man kan legge absorberende innlegg inni. Tøybleien har sperrelag utenpå.

OBF = Organic Bamboo Fleece. Økologis bambusfleece - stoff som er brukt i tøybleier og tøybleieinnlegg. 

OBV = Organic Bamboo Velour. Innside stoff i tøybleie - økologisk bambusvelour.

OS = One Size (beskriver størrelsen på tøybleier)

PAIL LINER = Vanntett og pustende pose med strikk øverst på kanten som tres over bleiebøtte. Brukes til oppbevaring av skitne bleier frem til vask og kan vaskes med tøybleier. 

PG = Peachy Green som er et tøybleiemerke. Forkortelser er ofte brukt om forskjellige tøybleiemerker. F.eks. BG = Bumgenious.

POUCH = En løs lomme som kan kneppes i gdiaper tøybleier som gjør at man får flere skift. Lommene kjøpes separat slikt at man bruker selve bleiene mange ganger og skifter kun lommen. Lommen er laget av vanttett og pustende materiale.

 

PREFOLD = Prefold betyr ferdig brettet. En prefold bleie/innlegg er det samme som en brettebleie bare sydd sammen i flere lag. Istedet for å brette den til tøybleie eller bleieinnlegg selv så er den sydd sammen i flere lag for mer absorbering og enklere bruk. Prefold brukes som bleieinnlegg og tøybleie inni bleietrekk. Prefold finnes i forskjellige stoffer som bomull, bambus og hamp.

PREPPING AV INNLEGG = Noen innlegg kommer litt ut av fasong i de første vaskene. Dermed må de strekkes i fasong. Det kalles å preppe innlegg eller klargjøre på norsk. 

PUL = (polyurethane laminate) Stoff (bomull/polyester) som er laminert med et lag polyurethane som gjør det vanntett og pustende. Blir brukt til å lage tøybleier, bleietrekk, våtposer, tøybind og ammeinnlegg.

RISE = Beskriver størrelse på tøybleien eller hvor høy den er. Rise eller risen kan måles fra front på tøybleien ned mellom bena og opp til bak på tøybleien. En tøybleie kan da altså ha høy eller lav rise. 

RULLESTRIKK = Når strikken i tøybleien ikke er sydd inni en løpegang. Strikken er istedet sikksakket fast ytterst i stoffet inni bleien. Så dette er simpelthen hvordan man har sydd strikken fast i tøybleien.

SERGED = Tøybleier hvor sømmen er sydd på utsiden av tøybleien i lårkanten. Brukes ofte om formsydde hvor man kan velge i turned & topstitched søm eller serged. Anavy formsydde tøybleier er eksempel på tøybleier som er serged.

SLOOMB = Forkortelse for et tøybleiemerke Sustainablebabyish.

SNAP IN ONE = En snap-in-one tøybleie er en tøybleie hvor innlegget kan kneppes ut. Dette fordi tøybleien tørker hurtigere når innlegget kneppes av i motsetningen til en Alt-i-ett tøybleie hvor innlegget er sydd fast. Så en Snap-in-one tøybleie er egentlig en alt-i-ett bleie men innlegget er festet med knapper istedet for sydd fast til tøybleien. Innlegget kan da sitte på tøybleien i vask hvis man ønsker.

STRIPPING = Å "strippe" tøybleier betyr at man fjerner vaskemiddelrester som kan forårsake vond lukt. Man vasker tøybleiene med natron(1ss) i forvask/hovedkammer og eddik (1ss) i skyllekammer. Vask på 60 grader(evt bare innleggene på 90 grader).

T & T = Turned and Topstitched. Formsydde tøybleier hvor sømmen er sydd på vrangen i lårkanten. LINK

TØRRSTUMP INNLEGG = Innlegg som ikke har absorbering men legges øverst i tøybleien for å holde huden tørr. Finnes i forskjellige materialer som fleece, silke og ull.

VÅTPOSE = Våtposer er laget av pustende og fukttett stoff (PUL) og brukes til oppbevaring av skitne tøybleier hjemme og ute av huset. De kommer i flere forskjellige størrelser.

WAHM = Work At Home Mums - Brukes om tøybleier som er hjemmesydd. WAHM laget tøybleier.

WJ = Wicking Jersey . innside stoff i tøybleier som holder huden tørr. Oftest i hjemmesydde WAHM bleier.

Tilbake

Trykk ENTER for å søke